Vertalen

Gebruik je een WordPress theme voor je Nederlandse website? Grote kans dat er Engelse woorden op je website staan die je er niet zomaar uit krijgt. Maar niet getreurd, het is goed mogelijk je WordPress theme te vertalen.

Bekend voorbeeld van Engels op je Nederlandse website is het ‘read more…’ na een blog bericht. In een theme zitten meestal wel meer Engelse woorden ‘gebakken’. Zie het voorbeeld hieronder.

Engelse woorden op je Nederlandse website. Gebruik een vertaal plugin. - Wouter van der Zee, Webdesign
Voorbeelden van Engelse woorden op een Nederlandse website.

Als je details belangrijk vindt – ik wel! – dan wil je deze Engelse woorden vertalen. Hoe kun je dat nou het beste doen?

Er zijn een aantal mogelijkheden. De belangrijkste twee:

  1. theme aanpassen,
  2. plugin gebruiken.

Beide mogelijkheden hebben zo hun voor- en nadelen (duh).

1. Theme aanpassen

De Engelse woorden kun je vertalen door de theme bestanden aan te passen. Nadeel is dat bij een theme update, je wijzigingen overschreven worden. Als alternatief kun je een child theme maken. Dat kost dan wel weer de benodigde tijd, maar het is wel een duurzame oplossing.

Kost je dit teveel moeite of ben je niet zo thuis in de wereld van child themes, dan zijn er ook plugins die het vertaalwerk voor je kunnen doen.

2. Plugin gebruiken

Er zijn meerdere plugins beschikbaar die het theme voor je helpen vertalen (zie hieronder).

Let wel, het vertalen moet je wel zelf doen. Maar de plugin spoort de te vertalen teksten voor je op. Het vertalen kun je vervolgens in het WordPress CMS zelf doen. Ook wel zo handig.

Ook fijn als je klanten de website teksten zelf schrijven en/of bijhouden. Met deze plugins blijft het theme zelf ongewijzigd. Eventuele theme updates gooien de vertalingen dus niet overboord.

Vertaal plugins

Hieronder vertaal plugin(-s) waarmee ik ervaring heb.

Let op, dit zijn plugins die je theme helpen vertalen. Dat is wat anders dan een meertalige website. Wil je je website in zowel Engels, Duits en Nederlands (bijvoorbeeld), dan hebben we het over een ander onderwerpEen website meertalig maken kan goed met de WPML plugin..

Loco

Met deze plugin kun je je theme eenvoudig vertalen, gewoon in WordPress. Deze WordPress plugin is kostenloos te gebruiken. Voor andere services van Loco dien je wel te betalen. De Loco WordPress plugin vind ik duidelijk en gebruiksvriendelijk.

plugin: Loco door Tim Whitlock