Backup maken van je website en WordPress CMS

Er zijn meerdere mogelijkheden voor het maken van een backup van je WordPress CMS en website. Het maken van een backup is geen standaard functionaliteit van WordPress. Voor het maken van een backup zijn er WordPress plugins en online diensten beschikbaar.

Duplicator (plugin)

Deze plugin gebruik ik al meerdere jaren. Hiermee is het redelijk eenvoudig een complete backup te maken van je website. De plugin installeer je op je WordPress website. De backup bestanden kun je opslaan op een locatie naar keuze.

Backup Buddy van iThemes (plugin)

Een alternatief die ik al een tijdje op het oog heb. Wat mij hierin aanspreekt is dat het wat makkelijker en gebruiksvriendelijker is dan zelf doen (zoals bijvoorbeeld met Duplicator, zie hierboven). Voor dit extra gemak betaal je dan ook, maar mij lijkt het wel de moeite waard. Voor de duidelijkheid, ik heb hier nog geen ervaring mee.

Handmatig

Voordat ik Duplicator ging gebruiken (zie hierboven) heb ik backups handmatig gemaakt. Daarvoor maakte ik o.a. gebruik van de instructie van Bill Erikson (zie hieronder). Op wordpress.org is ook een instructie opgenomen voor het backup-en van je website en WordPress CMS.

Het is jaren geleden dat ik WordPress websites handmatig heb gebackup-ed. Daarom hier niet de instructie zoals ik die destijds volgde. Deze is mogelijk niet meer juist en volledig. Hieronder wel de genoemde bronnen.

gebaseerd op WordPress versie:

4.5.2

gepubliceerd op:

gewijzigd op: