Bloggen

Bloggen is een mooie manier om te delen wat jezelf geleerd hebt. Hebben anderen – jij dus – er ook wat aan. Dat vind ik nou een van de mooie dingen van het www. Bovendien, door het op te schrijven onthoud je beter wat je geleerd hebt.

Via blogs (en Twitter) heb ik heel veel nieuwe interessante dingen geleerd. Door zelf te bloggen geef ik weer wat terug aan het web.

Schrijven van een blogartikel

Voor het leren schrijven heb ik veel gehad aan de volgende twee artikelen:

How to ensure long term blogging succes van Paul Boag op Medium.com

Writing is Thinking van A List Apart

Tips voor schrijven

Wat algemene tips waar ikzelf veel aan gehad heb de afgelopen jaren:

 • Houd een lijstje bij met onderwerpen waarover je wilt schrijven.
 • Doe het gewoon. Hoe vaker je het doet, hoe beter het gaat.
 • Heb een concrete doelgroep voor ogen

Het laatste punt overtreed is zelf nog wel eens. Vaak schrijf ik gewoon wat ik kwijt wil.

Het schrijven van het artikel

Voor het schrijven van een artikel volg ik onderstaande werkwijze. Deze is grotendeels gebaseerd op het artikel van Paul Boag (zie bovenaan deze pagina).

Stappenplan bij schrijven van een artikel:

 1. Idee en hoofdlijnen Als ik een onderwerp gekozen heb denk ik daar eerst een tijdje over na. Dat kan een dag zijn of een week. In mijn hoofd heb ik dan zo'n beetje de hoofdlijnen van het artikel zitten.
 2. Volledige kladversie Ik schrijf achter elkaar een eerste volledige kladversie. Ik stop niet om bijvoorbeeld komma's goed te zetten, dat komt later wel. Het is belangrijk dat ik het artikel in een keer opschrijf.
 3. Verbeteren Als de kladversie af is, herlees ik het artikel. Ik verbeter waar nodig. Kijk of de opbouw logisch en te volgen is. Als het kan, laat ik het lezen door iemand anders (dat is vaak mijn vrouw).
 4. Proeflezen Ik laat mijn artikel bijna altijd proeflezen door mijn vrouw. Toevallig is zij erg goed met teksten en taal. Bovendien is zij een outsider wat betreft webdesign. Echt onbegrijpelijke dingen benoemt ze wel en alle d's en t's staan goed.
 5. Vormgeving Ik geloof dat de inhoud van een artikel het belangrijkste is. Maar de buitenkant, de opmaak van het artikel telt ook. Ik zorg voor heldere titels en subkoppen, voeg afbeeldingen en quotes toe. Met afbeeldingen ben ik heel matig. Voor een goede laadsnelheid van de pagina is het beter zo min mogelijk afbeeldingen te hebben. Ik gebruik alleen afbeeldingen die echt iets toevoegen. Bij mij geen plaatjes alleen op het op te leuken.

Publiceren en delen via social media

In het verleden publiceerde ik mijn artikelen maar een keer. Op de dag zelf op Twitter en LinkedIn. Vaker delen vond ik zo opdringerig. Sinds het lezen van How to ensure long term blogging succes van Paul Boag durf ik mijn artikelen wat vaker onder de aandacht te brengen. Het verschilt per artikel, maar ik probeer deze planning aan te houden:

 • op de dag zelf
 • de volgende dag
 • na een week
 • na een maand